Translate

Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

31ος Διαγωνισμός Λογοτεχνίας Δήμου Αγίου Νικολάου

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου προκηρύσσει τον 31ο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας στα παρακάτω είδη:
1) Ποίηση.
2) Διήγημα.
3) Θεατρικό Έργο.
4) Μαρτυρία-Αυτοβιογραφία.
5) Μαντινάδα.
Τα υποβαλλόμενα έργα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα και κάθε δημιουργός μπορεί να πάρει μέρος το ανώτερο σε δύο είδη του διαγωνισμού.

Ειδικές οδηγίες
Ποίηση: Ελεύθερο θέμα χωρίς περιορισμό στη μορφή του στίχου. Κάθε δημιουργός πρέπει να στείλει τρία ποιήματα έως τριάντα (30) στίχους το καθένα ή μια ποιητική σύνθεση έως ενενήντα (90) στίχους.
Διήγημα: Ελεύθερο θέμα. Το κείμενο δε πρέπει να υπερβαίνει τις 3.000 λέξεις. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και το παιδικό διήγημα.

Θεατρικό έργο: Ελεύθερο θέμα. Έργο μικρής έκτασης έως 3.000 λέξεις.
Αυτοβιογραφία-Μαρτυρία: Αφήγηση της ζωής του συγγραφέα ή μέρους της ή καταγραφή σημαντικών γεγονότων μιας συγκεκριμένης εποχής, τα οποία βίωσε ο συγγραφέας ως αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας. Το κείμενο δε πρέπει να υπερβαίνει τις 3.000 λέξεις.
Μαντινάδα: Δέκα μαντινάδες με θέμα το Φως.

«Τι θα πει φως; Να κοιτάς με μάτι αθόλωτο όλα τα σκοτάδια»
Ν. Καζαντζάκης
Το φως, μαρμαρυγή σ' αρχαιοελληνικό κίονα. Ανταύγεια από αναστάσιμο κερί σ' ασβεστωμένο ξωκλήσι, γαντζωμένο σε θαλασσόδαρτο βράχο. Κατακόρυφο, άπλετο, πάνω σε κρασάτο, αρυτίδωτο πέλαγος. Αργυρή, αυγουστιάτικη πανσέληνος. Φως, άγρυπνος σύντροφος, παραστάτης στα νυχτέρια του μόχθου. Ελπίδα σ' ένα καλύτερο αύριο. Λάμψη αλήθειας, θρίαμβος του καλού πάνω στο κακό. Φεγγοβόλο χαμόγελο δικαίωσης πάνω σε σκαμμένα απ' το άδικο πρόσωπα. Ευτυχισμένη κατάληξη σε μεγάλη δοκιμασία ζωής. Απρόσμενη λύση σε αδιέξοδο. Πανανθρώπινος ήλιος αγάπης σε παγωμένες απ' το μίσος καρδιές. Γλυκιά προσφώνηση στα χείλη κείνου που αγαπά: «φως μου».
Απροσμέτρητες οι πραγματικές και οι συμβολικές διαστάσεις του φωτός, όσες και οι αχτίδες του.

Συμμετοχές
Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να στείλουν τα έργα τους σε τέσσερα δακτυλογραφημένα (γραμματοσειρά Arial, μέγεθος γραμμάτων 12) αντίγραφα και σε ψηφιακή μορφή στην διεύθυνση: Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, Ρούσσου Καπετανάκη 18-72100 Άγιος Νικόλαος Λασιθίου - Κρήτη(Για τον Διαγωνισμό Λογοτεχνίας).
Κάθε αντίγραφο θα υπογράφεται με το ψευδώνυμο του συμμετέχοντος χωρίς καμία άλλη ένδειξη. Στον φάκελο αποστολής θα περιλαμβάνεται και ένας μικρότερος φάκελος που εξωτερικά θα γράφει το ψευδώνυμο και το λογοτεχνικό είδος, εσωτερικά δε, τα παρακάτω στοιχεία: Ψευδώνυμο, ονοματεπώνυμο, ηλικία, επάγγελμα, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, e-mail.
Όσοι συμμετέχουν σε δυο είδη, θα πρέπει να εσωκλείσουν δυο μικρούς φακέλους -ένα για κάθε είδος- με το ίδιο όμως ψευδώνυμο.
4) Τα έργα θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και αδημοσίευτα.
5) Οι συμμετοχές δεν επιστρέφονται και με την υποβολή τους παρέχεται το δικαίωμα στον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου να δημοσιεύσει τα βραβευμένα έργα χωρίς να απαιτείται άλλη έγκριση του δημιουργού.
6) Προθεσμία υποβολής: 31 Ιουλίου 2015.
Η μη τήρηση έστω και ενός από τους όρους και τις ειδικές οδηγίες του διαγωνισμού συνεπάγεται τον αποκλεισμό του συμμετέχοντος.

Κριτικές Επιτροπές
Την κρίση των έργων πλην της μαντινάδας αναλαμβάνει το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας αναλαμβάνει να κρίνει τις μαντινάδες.

Αποτελέσματα - βραβεία
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και η απονομή των βραβείων θα γίνουν σε ειδική ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως.
Σε κάθε κατηγορία από τα λογοτεχνικά είδη του διαγωνισμού θα απονεμηθεί Α', Β' και Γ' Βραβείο, καθώς και Βραβείο Νεολαίας (Για νέους έως 19 ετών). Το Α' Βραβείο και το Βραβείο Νεολαίας θα συνοδεύονται από συμβολικό χρηματικό έπαθλο 300 και 150 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στα Β' και Γ' Βραβεία θα δοθούν ως έπαθλα βιβλία.
Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου θα φροντίσει για την ανάρτηση των βραβευμένων έργων στην ιστοσελίδα του, καθώς και για την έκδοσή τους.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε από την κ. Εργίνα Καναβάκη στο τηλ. 28410 26899 ή τον κ. Κωνσταντίνο Φραγκιαδάκη στο τηλ. 28410 89513 (ώρες γραφείου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου