Translate

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ρέιμοντ Τσάντλερ: Οι 10 κανόνες για ένα επιτυχημένο αστυνομικό μυθιστόρημα

Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ, Αμερικάνος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, στο βιβλίο του "Η απλή τέχνη του φόνου" περιγράφει επ' ακριβώς πώς πρέπει να δομείται μια σωστή αστυνομική ιστορία. Ως εκφραστής του Αμερικάνικου τρόπου γραφής, συχνά αντιπαρατείθεται στους Άγγλους συναδέλφους του, που εκείνη την περίοδο και για πολλά χρόνια πριν και μετά, κυριαρχούσαν στο είδος.
  Στους δέκα κανόνες που ακολουθούν ο Τσάντλερ συμπυκνώνει τα σωστά συστατικά για μια murder novel, όπως αποκαλούσε τις αστυνομικές ιστορίες:


1)  Τα κίνητρα πρέπει να είναι πειστικά και στην αρχή και στην κατάληξη μιας ιστορίας.
2) Οι μέθοδοι και της δολοφονίας και της διαλεύκανσης μιας υπόθεσης πρέπει να είναι άρτιοι δομημένοι.
3) Η ιστορία πρέπει να είναι άκρως ρεαλιστική και στους χαρακτήρες και στο περιβάλλον που διαδραματίζεται. Πρέπει να αφορά πραγματικούς ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο.
4) Δεν αρκεί μόνο η αγωνία και το μυστήριο. Κάθε υπόθεση πρέπει να έχει στοιχεία περιπέτειας, ώστε να αξίζει να διαβαστεί.
5) Η ιστορία πρέπει να είναι απλή, ώστε όταν έρθει η ώρα να εξηγηθεί να γίνει εύκολο.
6) Πρέπει να μπορεί να μπερδέψει και τον πιο έμπειρο αναγνώστη.
7) Αν η λύση αποκαλυφθεί, πρέπει να μοιάζει πια αναπόφευκτη.
8) Δεν πρέπει να συγχέονται πολλές διαφορετικές ιστορίες. Αν είναι μια υπόθεση μυστηρίου που διαδραματίζεται σε ένα ήρεμο περιβάλλον δε θα ήταν καλό να υπάρχει το στοιχείο της ακραίας περιπέτειας ή μιας παθιασμένης ερωτικής ιστορίας.
9) Η τιμωρία του εγκληματία πρέπει πάντα να συμβαίνει. Όχι κατ' ανάγκην από το νόμο. Ο αναγνώστης εκνευρίζεται, αν ο ερευνητής δεν καταφέρει να λύσει πλήρως την υπόθεση και η ιστορία μείνει ανολοκλήρωτη.
10) Ο συγγραφέας πρέπει πάνω απ' όλα να διακατέχεται από ειλικρίνεια προς τον αναγνώστη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου